5/05/2014

Przepis na muffiny


Składniki:
-pół kostki rozpuszczonego masła
-1 szklanka mleka
-1 jajo
-2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-dodatki do wyboru: czekolada rozdrobiona lub bakalie

Przygotowanie:
Rozpuścić masło. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wlać do osobnej miski mleko, dodać roztrzepane jajo oraz masło trochę przestudzone. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki razem. Dodać wybrany dodatek. Ponownie wymieszać. Napełnić foremki na muffiny do 3/4 wysokości, ponieważ ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Dla pewności możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Z jednej porcji ciasta wychodzi ok. 16 muffinek.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz