7/30/2014
Kruche ciasto z jabłkami
Moje jedne z ulubionych ciast. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować tak jak mi. :)
Składniki:
0,5 mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
kostka margaryny (250g)
2 jaja
1 kg jabłek
cynamon (do smaku)
cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy oraz cukier. Następnie dodać margarynę i ją posiekać. Dodać jaja. Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na ok 10-15 min. W tym czasie obrać jabłka i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i ewentualnie cukier jeżeli jabłka są kwaśne. Wysmarować blachę tłuszczem. Do pieczenia używam mniejszej blachy, takiej jak do biszkoptu. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części. Pierwszą część umieścić na spód blaszki. Ułożyć drugą warstwę z jabłek. Na wierzch umieścić drugą część ciasta w postaci kruszonki. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczemy, aż do zarumienienia kruszonki i momentu kiedy boki odejdą od blachy. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Robię również wersję z 1,5 porcji na większą blachę wtedy piekę 20 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja z takimi ciastami czekam do jesieni :) Ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń